Bir girişim yapmaya karar verdiniz ama bu konularda kendinizi çok acemi mi hissediyorsunuz. Bir yerden başlamak lazım deyip, kafanızdaki sorulara cevap bulmak için araştırmalar mı yapıyorsunuz. O zaman bu içerik kafanızdaki şahıs şirketi ile ilgili bazı sorulara cevap verebilir.
1- Şahıs Şirketi Nedir, Ne Yaparlar, Ne Yapamazlar?
Şahıs işletmeleri gerçek kişilerin açtıkları işletmelerdir. (Tabii ki bunun için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.) Tek kişi ile kurulabilmektedir, fatura ve diğer evraklarda şahsın ismi ve TC kimlik numarası kullanılmaktadır.
Ülkemizde şahıs şirket veya şahıs firması şeklinde de kullanımı mevcuttur. Başkası tarafından kullanılmayan unvanlar alınabilir ve tescil ettirilebilir. Fakat sermaye şirketlerindeki gibi Anonim Şirket ve Limited Şirket unvanları alınamaz.
Şahıs işletmeleri Home Office olarak kurulabilir, bu konuda yasal herhangi bir engel bulunmamaktadır. Yasalara aykırı olmamak koşuluyla her türlü işi yapabilirler. Fakat Türk Ticaret Kanununda belirtilen ve sadece Anonim Şirketlere verilen Bankacılık faaliyetleri, Döviz ve Sigorta Faaliyetlerinde bulunamazlar.
Şahıs şirketlerinin elektronik satış (e-ticaret) yapmasında da herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ve eğer adres yapılacak işe uygun ise birden fazla şirketin tek adresi kullanmasında da herhangi bir sakınca yoktur.
2- Süre Avantajları Nelerdir?
Şahıs işletmeleri sermaye şirketlerine göre birçok konuda daha pratik bir işletme türüdür. Kuruluşu, işlemlerde karar verme süreci, adres değişikliği, kapanış işlemleri sermaye şirketleri göz önüne alındığında süre bakımından çok daha az vakit harcanmaktadır.
3- Masraf/Harcama Avantajları Nelerdir?
Kuruluş masrafları bakımından bakıldığında sermaye şirketlerinin kuruluş masraflarının üçte bir kadarı yeterli olmaktadır. Muhasebe masrafları da sermaye şirketlerine nazaran daha düşüktür.
4- İş Türü Ve Adres Değişikliği Kolaylığı Avantajları Nasıldır?
İşletmenin ömrü boyunca yapılacak; iş türü değişikliği, adres değişikliği gibi değişiklikler tek bir dilekçe ile halledilebilmektedir. Sermaye şirketlerinde ana sözleşmenin tadil edilmesi ve tescil ilan zorunluluğu bulunmaktadır.
5- Genel Kurul Veya Yönetim Kurulu Kararları Bağlayıcılığı
Sermaye şirketlerinde zorunlu olan genel kurul, yönetim kurulu kararlarının olmayışı da şahıs firmaları için bir avantaj olmaktadır.
6- Gelir Vergisi avantajı veya dezavantajı neler?
Avantajları:
Şahıs şirketleri, vergilendirme açısından daha az karmaşıktır. Şahıs şirketleri, diğer şirket türlerine göre daha az vergi öderler ve maliyetleri düşüktür.
Şahıs şirketi sahipleri, kişisel gelir vergisi beyannameleri için işletme giderlerini düşebilirler. Bu nedenle, işletme sahibi, işletme masraflarını kişisel gelir vergisi beyannamesinden düşebilir.
Dezavantajları:
- Şahıs şirketi sahipleri, şirketlerinden bağımsız olarak kişisel gelir vergisi öderler. Şahıs şirketi sahipleri, işletmelerinin gelirlerinden bağımsız olarak kişisel gelir vergisi ödemek zorundadırlar.
- Şahıs şirketleri, gelirleri yüksek olan işletmeler için dezavantajlıdır. Şahıs şirketleri, diğer şirket türlerine kıyasla sınırlı kaynaklara sahiptir ve büyüme potansiyelleri daha azdır. Bu nedenle, daha yüksek gelirler elde etmek isteyen işletmeler için, diğer şirket türleri daha uygun olabilir.
7- E-fatura mükellefi olabilirler mi ?
Şahıs işletmeleri de E-fatura mükellefi olabilmektedirler. Anonim Şirket ve Limited Şirketlerdeki gibi mali mühür başvurusuna gerek kalmadan e-imza ile e-fatura mükellefi olabilmektedirler. Elinde mali mühür ü bulunan şahıs işletmeleri ilave masraf etmek istemedikleri takdirde mali mühür ile de e-fatura mükellefi olabilmektedirler.
Firmanızı Açın Programınız Ücretsiz !
İster Şahıs şirketi açın, isterseniz Limited veya Anonim şirket Evobulut ilk işe başladığınız anda size destek olmak için 100 müşteri ve 2 kullanıcıya kadar tamamen ÜCRETSİZ. Firmanızı açtığınız anda Crm, ön muhasebe veya satış programı kullanarak sistemli bir şekilde faaliyete başlamanız firmanızın geleceği için son derece önemlidir.
Ücretsiz Başlayın