Pazarlama sektörünün tercih ettiği en temel metotlardan biri olan pazarlama karması, satış gerçekleştirmeye dair birçok maddesi ile önemli bir yöntem. Gelişen sektör, gelişen ürünler, gelişmiş pazarlama yöntemlerini gerektirir. Pazarlama karması içerdiği önemli maddeler ile bütün bir strateji oluşturur. Bu strateji hem ulusal hem de uluslararası olarak kullanılmaktadır. Bu gerekli maddelerin İngilizce baş harflerinden yola çıkılarak isimlendirilen “4P” oldukça önemli bir yere sahip.
4P – Pazarlama Karması Nedir?
Product (Ürün): Pazarlamanın en merkezinde ürün yer alır. Pazarlama ürünün planlaması ile başlar ve nasıl bir yol izleyeceğine kadar kapsar. Müşterinin almayı umduğu, istediği, hayal ettiği ürünü piyasaya sunarak büyük bir başarı sağlanabilir. Hem marka, firmanın hem de müşterinin memnun kalacağı iki taraf için de verimli bir deneyim olur.
Price (Fiyat): Ürün şekillendikten ve ortaya çıktıktan sonra bir fiyat biçilmesi gereklidir. Ürünün fiyatı belirlenirken ürün maliyeti ve hedef kitlenin bütçesi gibi unsurlar düşünülmeli, ona göre karar verilmelidir. Ürün kendi maliyetine göre bir fiyat biçerse zarar edilmemiş olur ve hedef kitlenin vereceği fiyat doğru tahmin edilirse satış sağlanır. Fiyatlandırma oldukça stratejik bir noktadır.
Place (Dağıtım): Dağıtım, doğru ürünün doğru zamanda müşterinin ihtiyacı olduğu anda bulmasına olanak sağlar. Rolü küçük gibi görünse de, pazar bir nevi dağıtım sayesinde döner. Ürünün ulaşılabilecek yer ve mekanlara konumlandırılması, müşteriye hızla ulaştırılması önemlidir. Ürünün kendisi ve tanıtımı çok başarılı olsa dahi, müşterinin ürün ya da hizmete kolayca ulaşamaması iki taraf için de hüsran ile sonuçlanır. Elektronik ticaret, çevrimiçi mağazalar gibi opsiyonların çıktığı günümüz dünyasında rağbet gören opsiyonlar tercih edilmeli.
Promotion (Tutundurma): Başarılı bir ürüne sahipsiniz ve müşterinin rahatça erişebileceği noktalarda konumlandırdınız ancak tüketici ürünün farkında değil. İşte bu yüzden tutundurma (promotion) çok önemli. Ürünün promosyonu sayesinde tüketici ürünü tanıma ve hakkında bilgi edinme şansını elde eder. Böylece ihtiyacı olup olmadığına ya da isteyip istemediğine karar vererek satış gerçekleşir. Ürün yalnızca tanıtılmak ile kalmamalı, zihinlerde yer edinmesi ve ilk günkü aldığı ilgiyi koruyabilmesi adına çalışmalar devam etmelidir.