Özellikle son bir yıl içerisinde tüm dünyada yaşanan pandemi nedeniyle, kısa çalışma ödeneği çokça gündeme gelmeye başladı. Kısa çalışma ödeneği nedir? Sorusuna cevap arayan kişiler için kısa çalışma ödeneği tanımı ile bilgilendirmemize başlayalım.
Kısa çalışma ödeneği; ekonomik kriz, bulaşıcı hastalık, doğal afetler ya da diğer sorunlu durumlarda işyerinde en az 4 hafta süren en az üçte bir oranında eksik çalışma durumlarında 3 ay süre boyunca çalışanlara devlet tarafından sunulan destektir. Bu ödenekten faydalanmak isteyen işyerlerinin, İŞKUR’a yaptıkları başvurunun onaylanması sonrasında kısa çalışma ödeneği şartlarına uyan işçiler destekten faydalanmaya başlayabilir.
Kısa çalışma ödeneği ayın kaçında ödenir sorusu ise bu süreçte en çok merak edilen soruların başında geliyor. Kısa çalışma ödeneği her ayın 5’inde ödenmektedir. İşçilerin kısa çalışma ödeneğine bireysel başvuru yapması mümkün değildir. İşçi adına işveren başvurusu gerekmektedir. İşveren, başvuruyu tüm işçiler adına İŞKUR’a e-Devlet üzerinden yapabilir.
Covid-19 nedeniyle 2020 yılı mart ayında yeniden gündeme gelen kısa çalışma ödeneği, 17 Kasım tarihine kadar uzatıldığı duyurulan kısa çalışma ödeneği, pandemi sürecinin devam etmesi ile ileri bir tarihe uzatılarak işverenlerin ve işçilerin desteklenmesi sağlanmış oldu. Kısa çalışma ödeneği 2 ay daha uzatıldı ve bitiş tarihi 17 Ocak 2021 olarak belirlendi.
Kısa Çalışma Ödeneği Nasıl Hesaplanır?
Pandemi ile gündeme gelen kısa çalışma ödeneği bir süre daha gündemde yer edineceğe benziyor. Kısa çalışma ödeneği hesaplamasında; işçinin 12 ay süresince alacağı brüt ücret üzerinden hesaplanan ortalama günlük ücretin %60’ı olarak hesaplanır. Asgari ücretle çalışanlar için kısa çalışma ödeneği aylık 1.580 ₺ dir. Kısa çalışma ödeneğinin üst sınırı ise 4.380 lira 99 kuruştur.
İşçilerin işyerinde çalışmadıkları günler için yapılan ödenek, kriz dönemlerinde hem işverenlerin masraflarını önemli ölçüde azaltırken hem de işçilerin maddi kayba uğramasının önüne geçilmesinde önemli rol oynar.
Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden faydalanan işverenler, işyerlerinde çalışan işçileri bu süreç içerisinde işten çıkartamazlar. Ancak işçi isterse, istifa ederek iş akdini sonlandırabilir. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanan işçi istifa ettiğinde, şartları uygun ise işsizlik maaşından da faydalanabilir.