Dünyanın her alanında büyük oranda bir dijitalleşme yaşanıyor. Günümüzde çoğu sektör için e-ticaret önemli bir gereksinim. ”Neden e-Ticaret Yapmalıyım” yazımızda e-ticarete adım atmayı düşünen üreticilere yardımcı olacak detaylara ulaşabilirsiniz. e-Ticaret, yani elektronik ticaret, türü, işletmelerin ürün ve müşteri çeşidine göre şekilleniyor, değişiyor. Satılan ürüne göre olan e-ticaret türü ve taraflarına göre e-ticaret türleri olmak üzere ikiye ayrılıyor.
Satılan ürüne göre olan e-ticaret türlerini sıralamak gerekirse:
Doğrudan E-Ticaret
Bir müşterinin mağazadan somut olarak alışverişi gerçekleştirmek yerine, satın alma, ödeme ve teslim işlemlerini online olarak gerçekleştirmesidir. Fiziksel ürünlerin sözleşme ve satışının, mal ve hizmetlerinin ödemesinin elektronik ortamda yapılmasını doğrudan e-ticaret olarak isimlendiriyoruz. Doğrudan elektronik ticaret, dijital ortamda bulunan tasarım, yazılım, müzik, film, görsel gibi kopyalanan, yüklenebilen, taşınabilen ürünleri kapsıyor.
Dolaylı E-Ticaret
Günümüzde aşırı yaygın olan ve sık kullanılan dolayı elektronik ticaret, sitelerden bir ürünü belirli fiyatlar ile satın alarak, şirketin ürününüzü sizlere kargolamasından oluşuyor. Kuryeler aracılığı ile müşteriler ürünlerine ulaşıyorlar. Bu adımlardan oluşan ticaret türü dolaylı e-ticaret olarak isimlendiriliyor.
Taraflarına göre e-ticaret türlerini ve özelliklerini sıralamak gerekirse:
B2B (Business to Business)
Bu elektronik ticaret türünde tüketiciye satış sağlanmıyor. Şirketler arasında yapılan bu e-ticaret türü, aralarında herhangi bir aracı olmadan gerçekleştiriliyor. Ürün ya da hizmet alışverişinin iki şirket arasında gerçekleştirilmesi B2B (Business to Business) olarak isimlendiriliyor.
B2C (Business to Consumer)
Günümüzde en çok rağbet gören bir e-ticaret türüdür. Şirketten tüketiciye hizmet ve ürünün sağlanması ile gerçekleştirilir. Bugün popüler olan birçok e-ticaret site örneği bulunuyor: Trendyol, Hepsiburada vb.
C2C (Consumer to Consumer)
İki tüketici arasında gerçekleştirilen ticaret modelidir. Farklı bir site, platform aracılığı ile tüketicilerin kendi aralarında ikinci el alım-satım gerçekleştirmesini kapsar.
B2G (Business to Government)
Şirketler ve devlet arasında gerçekleştirilen elektronik ticaret modelidir. Devletin ihale açmasıyla beraber şirketler bu ihalenin takibini online olarak gerçekleştirir, mal ve hizmet satışı sağlanır.
B2E (Business to Employee)
Şirket ve çalışanlar arasında gerçekleştirilen elektronik ticaret modelidir. Şirketler dilerse çalışanlarına ürün, hizmetler sunuyor ya da elde kalan ürünler onlara dağıtılarak B2E modeli gerçekleştiriliyor.