e-Ticaret Sitesi Kurmadan Önce Bilmeniz Gereken 10 Kural

e-Ticaret Sitesi Kurmadan Önce Bilmeniz Gereken 10 Kural

Günümüz koşullarına bir de dünya genelinde etkili olan pandemi eklendiğinde, elektronik ticaret en parlak dönemini yaşamakta. Üreticilerin gelişmelere ayak uydurup ayakta kalmak için yapmaları gereken işlerin en başında e-ticarete yönelmek geliyor. 21. yüzyılın yetkinliklerinden biri sayılan, e-ticarete atılmanın ilk şartı ise; bir internet sitesine sahip olmak ya da pazar alanlarına katılmak. Peki e-ticaret sitesi nasıl kurulur? e-Ticaret nasıl yapılır? İşte e-ticarete atılıp, satış hacminizi genişletmeye yardımcı olacak e-ticaretin 10 altın kuralı.

1 – e-Ticaret Sitenizin Tasarımına Önem Verin

Tüketicinin dikkatini çeken ilk etken sitenizin tasarımı. Tasarım sanılanın aksine oldukça önemli bir nokta. Gerçek hayatta da olduğu gibi ilk izlenim sonrakilerin teminatıdır. Hedef kitleni dikkatini çekemeyen bir tasarım satışlara da olumsuz yansır. E-ticaret siteleri için hem kendi estetiğinize hem de hedef tüketici kitlesinin genel estetiğine uygun bir tasarım hazırlanmalıdır. Doğru tasarımcılarla çalışmak bu süreci oldukça zevkli hale getirebilir.

2 – Markalaşma Sürecini Doğru Yönetin

Markalaşma süreci oldukça uzun ve doğru kişilerle çalışılmadığında da zahmetli bir süreçtir. Markanın ismini bulmak için ayrı, markayı temsil eden bir logo tasarımı yaptırmak için ayrı bir zaman harcamalıdır. Markayı belirledikten sonra asıl zorlu süreç başlamakta. Markayı almak için tecrübeli e-ticaret uzmanları ve iyi avukatlarla çalışılmalı. Markalaşma, üreticinin sanal varlığını ifade ettiğinden her ayrıntısıyla düşünülmelidir. 

3 – Şirket Kurmak

Bir mal ve hizmetin legal olarak satışını yapabilmek için faturalandırmanız gerekmektedir. Küçük işletmelerin genellikle şahıs şirketi açmayı tercih etmesi de oldukça popüler bir durum. İnternetteki bilgi kirliliğinin aksine şirket kurmak oldukça basit bir iş. Evraklarınız ve gösterebileceğiniz ofisiniz hazır olduğunda birkaç gün içerisinde işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Üstelik ülkemizde yeni girişimciler ve küçük işletmeler için tatmin edici teşvik ve destekler de bulunuyor. Şahıs Şirketi Nedir? Şahıs Şirketi Çeşitleri Nelerdir? ve Şahıs Şirketi Kurmanın Aşamaları ile ilgili daha detaylı bilgi için Şahıs Şirketi ile ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.  

4 – e-Ticaret Sitenizin Altyapısı

Güvenilir bir yazılımcı ile çalışmak bu işin ilk kuralı. Sitenin gün bazında kaç tık alacağı ya da yaşanan ilk yoğunlukta çöküp çökmeyeceği öngörülebilir bir durum olmadığından site rastgele kişilere emanet edilmemelidir. İşinde uzman yazılımcılar ve tasarımcılarla çalışılmalıdır. Her seferinde en başa dönüp uğraşmanızı gerektirecek yazılımlar yerine kolay idare edilebilen yazılımlar tercih edilmelidir.

5 – Ürünlerin İçerik Bilgilerine Özen Gösterin

Satışa sunulan ürünlerin seçilmesi kadar önemli olan bir diğer konu ise seçilen ürünlerin nasıl lanse edildiği. Tüketici ürünü fiziksel olarak inceleyemediği için, en detaylı açıklamayı aramaktadır. Satılmak istenen ürünün renginden ölçülerine kadar her detayı tüketici için önemlidir. Para karşılığı bir hizmet sunuyor iseniz verdiğiniz hizmetin tam kapsamını açıkça ifade etmelisiniz. Özellikle tek seferlik değil bir sürece tabi olan hizmetler için sürecin doğru açıklanması fazlaca önem arz eder. Bunların yanı sıra satışı yapılan ürünün her açıdan fotoğrafının çekilmesi, doğru açıklamaların girilmesi ve yeterli bilginin verilmesi satıcı her zaman bir adım ileri taşır. 

6 – Reklam Bütçesi Ayırın

Geleneksel pazarlama yöntemlerinin aksine e-ticaret satış hacimlerini en çok etkileyen etken reklamlar. Markayı doğru anlatan reklamları hedef tüketici kitlesinin bulunduğu yerlere vermek ise adeta bir strateji oyunu. İnternet dünyasında keşfedilmek ve satış hacimlerini arttırmak isteyen herkesin reklam vermesi gerekmektedir. Bir sürü çeşidi bulunan reklamların hazırlanması ve doğru kitlelere ulaştırılması için doğru SEO ve sosyal medya uzmanları ile entegre çalışılmalıdır.

7 – Ödeme Sisteminizi Kararlaştırın

Ödeme seçenekleri, tüketicinin ürün kadar merak ettiği bir diğer nokta. E-ticaret yazılımınıza uygun ödeme seçeneklerini araştırmalısınız. Farklı bankalarla anlaşmak ya da komisyon usulü çalışan bir aracı firma ile çalışmak birer seçenek olabilir. Tüketicinin ilgilendiği bir diğer seçenek ise kapıda ödeme şansı. Markanıza ve isteklerinize göre tüm ödeme sistemlerini gözden geçirip değerlendirmelisiniz. Ödeme seçeneklerinin arttırılması tüketici açısından tercih edilme sebeplerinden biridir. Bu göz önüne alındığında tüm bankalar ile anlaşmalı aracı firmalar oldukça mantıklı seçeneklerdir.

Hedef Müşteri Kitlenizi Belirleyin

8 – Hedef Müşteri Kitlenizi Belirleyin

Markanın satış yapmak için hedeflediği kitle de oldukça önemlidir. Sitenin tasarımından tanıtımına, mal ve hizmet satış fiyatlarından ödeme seçeneklerine her detay hedef kitleye göre düzenlenmelidir. Özellikle e-ticaret sitesine trafik çekmek isteyenlerin reklamlarını doğru vermesi çok önemlidir. Hedef kitlenin zevk ve tercihleri göz önüne alınmalı kararlar bu doğrultuda verilmelidir.

9- Pazaryeri Araştırması / Rakip Analizi

Bir e-ticaret sitesi kurmadan önce yapılması gereken ilk iş pazar araştırmasıdır. 21. yüzyılda ticaretçi olmak isteyenlerin karşılaştığı sorunların en başında rakiplerin çokluğu geliyor. Bu işe adım atmadan önce pazaryeri ve rakiplerinizin kullandığı stratejiler araştırılmalıdır. İlk başlarda, tüketiciye güven veren birkaç pazaryeri ile anlaşmak, hem markanın tanıtımı hem markanın güvenilirliğini kanıtlaması hem de siteye trafik çekebilmek için güzel bir stratejidir. Rakiplerin arasından sıyrılmak için doğru adımları atmalısınız. Unutmayın e-ticaret bir strateji oyunudur.

10 – İade Politikanızı Belirleyin

Tüketicinin aklındaki bir diğer soru ise bir problem ile karşılaştığında izlemesi gereken yoldur. Tüketici ürünü ya da hizmeti beğenmediğinde karşısında bir muhatap bulmak ister. Bir iade politikasına sahip olmanın, tüketiciden gelen geri bildirimlerin seyrini olumlu anlamda değiştirmektedir. Tüketici her zaman iade sürecini doğru yöneten firmaları tercih etmektedir.

Müşterilerimizin Değerli Yorumları