Dijital dönüşüm uygulamaları yavaş yavaş hayatımızda yer almaya devam ederken e-fatura, e-arşiv fatura ve e-SMM’den sonra 1 Temmuz itibari ile sevk irsaliyesinde yaşanacak dönüşüm de başlamış oldu. Belli şartları sağlayan firmalar 1 Temmuz itibari ile irsaliyeyi de artık dijital ortamdan oluşturup göndermeye başladılar. Peki e-irsaliye nedir? Kimler e-irsaliye mükellefidir? gibi e-irsaliye ile ilgili aklınıza takılan soruları bu yazımızda sizler için cevapladık.
e-İrsaliye Nedir?
Firmalar arasındaki alışverişte malın taşınması için hazırlanmış olan sevk irsaliyesinin dijital ortamda GİB kurallarına uygun e-belge formatı ile düzenlenerek, alıcısına elektronik ortamdan iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine e-irsaliye denir.
e-İrsaliye Geçiş Zorunluluğu Kimleri Kapsıyor?
Kimler e-irsaliye kullanmak zorunda diye baktığımızda 509 No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile özellikle belirtilmiş olan bazı sektör mükellefleri e-irsaliyeye geçiş yapmakta zorunlu kılınmıştır.
- Komisyoncu veya tüccar olarak meyve sebze ticareti ile uğraşanlar için bu zorunluluk 01.2020 tarihi olarak belirlenmiştir.
Bunun haricinde ise aşağıdaki şartları sağlayan mükellefler e-irsaliye 2020 zorunluluğu kapsamında 01.07.2020 tarihinde e-irsaliyeye geçmek zorundadır.
- e-Fatura uygulamasına kayıtlı aynı zamanda 2018 ve sonraki hesap dönemleri brüt satış hasılatı yani yıllık cirosu 25 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu lisanslı üretici ve dağıtıcı kurumlar (elektrik üreticisi, akaryakıt dağıtıcısı vb.)
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu lisanslı firmaların bayileri olan (elektrik bayileri, petrol istasyonları, tüp gaz bayileri vb.) ve ÖTV Kanununa ekli (III) sayılı listedeki malların imal, inşa, ithal ve teslimini yapan mükellefler
- Tütün, alkol, kolalı gazoz üretici, ithalatçıları ve dağıtıcıları
- E-Fatura mükellefi olan maden, demir, çelik ve bunlardan eşya imali, ithali ve ihracı yapan mükellefler
- Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gübre üretim ve tüketiminin takibini sağladığı gübre takip sistemine kayıtlı olanlar
- E-Fatura mükellefi olan şeker imalatçıları (şeker kamışı ve pancardan imal edenler, işleyenler değil)
e-İrsaliye uygulamasına ilk kez dahil olan mükellefler dahil olunan ayın sonuna kadar e-irsaliye yerine kağıt irsaliye düzenleyip, kesebilecekler.
e-İrsaliye Başvuru Yöntemi Nelerdir?
Mükellefler diğer e-Belge başvuru süreçlerindeki gibi e-irsaliye kesmeye başlamak için;
1-GİB Portal Yöntemi
2-Özel Entegratör Yöntemi
3-Doğrudan Entegrasyon Yöntemi gibi yöntemler aracılığıyla e-irsaliyeye geçiş yapabilirler ve kullanmaya başlayabilirler.
e-İrsaliyeye Geçiş İçin e-Fatura Zorunlu mudur?
e-İrsaliye oluşturabilmek için önce e-fatura mükellefi olmak zorundasınız. Dilerseniz güncel olarak e-fatura uygulamasından bu yöntemlerden biri ile yararlananlar e-irsaliyeyi de bu şekilde kesebilirler. Fakat farklı yöntem ile de yararlanabilir, e-fatura uygulamasında hizmet alınan özel entegratör dışında farklı bir özel entegratörden de hizmet alabilirler.
e-İrsaliyede Bulunması Gereken Bilgiler Nelerdir?
- e-İrsaliyenin düzenlenme tarihi
- e-İrsaliyenin belge numarası
- e-İrsaliyeyi düzenleyenin adı ve soyadı, ticaret unvanı, adresi, vergi dairesi ve VKN’si
- e-İrsaliye düzenlenecek olan müşterinin adı ve soyadı, ticaret unvanı, var ise vergi dairesi ve VKN’si, iş yeri adresi ve eğer farklı ise teslimat adresi.
- Taşınan malın çeşidi ve miktarı.
- Fiili sevk tarihi ile saat ve dakika olarak fiili sevk zamanı.
- Karekod veya barkod. (Başkanlık sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkan vermek üzere, Başkanlık tarafından bilgi içeriği belirlenmiş olmalıdır.)
e-İrsaliyenin Avantajları Nelerdir?
E-irsaliye de diğer dijital dönüşüm araçları gibi firmalara birçok anlamda kolaylık sağlamaktadır. Bu avantajları sıralamak gerekirse;
- Kağıt irsaliye hazırlamak ile kaybettiğiniz zamanı başka şekilde değerlendirebilir, dijital ortamda daha hızlı bir şekilde e-irsaliyenizi hazırlayabilirsiniz.
- Dijital ortamda hazırladığınız e-irsaliye fazla kağıt kullanımının önüne geçerek doğayı korumanıza yardım edecek. Hem de sizleri kağıt irsaliye masraflarından da kurtaracaktır.
- Sevk irsaliyesi olarak düzenlenen e-irsaliyenin kaybolması gibi bir durum söz konusu olmadığından bu gibi konularda sıkıntılar yaşanmayacaktır.
- Belirlenen yasal süre boyunca saklandığı için geriye dönük e-irsaliye takibi de kolayca yapılacak ve verileriniz dijital ortamda güvenle arşivlenecektir.
Son dönemlerde yaşanan durumlar bizlere artık dijital dönüşümün bir zorunluluktan çok firmalar için bir kolaylık olduğunu birçok defa göstermiş oldu. Gelinen nokta bizlere dönüşümün ne kadar avantajlı ve firmaların daha hızlı büyümeleri için gerekli olduğunu gösterirken birçok firma da bu noktada Evobulut ile dönüşüme adım attı.
Sizler de tüm iş süreçlerinizi ve firmanızın dijital dönüşümünü Evobulut ile tamamlamak için ürünlerimize ücretsiz kayıt olun hemen incelemeye başlayın! Dijital dönüşüm süreçleri ve ürünlerimiz hakkında bilgi almak için 0 (850) 420 1 300 numaralı telefondan bizlerle iletişime geçebilirsiniz.