Son yıllarda hızla dijitalleşen ve sürekli gelişen bir dünyada yaşamaktayız. Şirketlerinizin ve küçük çaplı işletmelerinizin bir arada bulunduğu bu rekabet ortamında büyümek ve kazanmak için her zaman bir adım önde olmak gerekmektedir. Günümüzde ise yaşanan teknolojik dönüşümler ışığında işletmeler için e-fatura artık çok kolay bir işlem haline gelmiş olmaktadır. İşletmeler, hızlıca e-fatura kesebilir ve bu faturaları karşı tarafa mail olarak iletebilirler. Bu durum hem çevre dostu bir gelişme iken aynı şekilde size de zaman kazandırarak diğer işlemleriniz için sizlere daha fazla süre bırakır.
Kimler E-Fatura Kullanmak Zorunda?
Güncel gelişmeler ile birlikte Ekim 2019’da Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Gelir İdaresi Başkanlığı, belli şartları sağlayan mükelleflere e-arşiv fatura uygulamasına 1 Ocak 2020’den itibaren geçme zorunluluğu getirdi. Bazı durumlarda ise e-faturaya geçişte 1 Temmuz 2020 tarihine kadar süre tanındı.
- 2018 hesap dönemindeki brüt satış hasılatı 10 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
- E-arşiv fatura uygulamasının dışında olanların ise 1 Ocak 2020’den sonra kestikleri faturaların, vergiler ile toplamı 30 bin TL’yi; vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler ile toplamı 5 bin TL’yi geçmesi durumunda olan mükellefler,
- Komisyoncu veya tüccar olarak sebze ve meyve ticareti ile uğraşan mükelleflerin e-faturaya geçiş tarihi 1 Ocak 2020 olarak belirlendi.
- 2018 veya 2019 hesap dönemleri brüt satış hasılatı 5 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
- İnternet reklamcılığı sağlayan firmalar, aracı hizmet sağlayıcıları gibi bazı sektörler,
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu lisanslı firmalara da 1 Temmuz 2020’ye kadar e-faturaya geçiş için zaman hakkı tanındı.
- 2020 yılını ve sonraki dönemlerde de 5 milyon TL ciroya ulaşacak olan mükelleflere ise ilgili dönemlerdeki Temmuz ayının ilk gününden itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorunluluğu getirildi.
E-Faturanın Avantajları Nelerdir?
E-faturanın avantajlarını sıraladığımızda zannedilenden daha çok noktaya değindiği aşikar. Günümüzde işletmeler bir zorunluluktan ziyade artık işlerini daha pratik ve hızlı bir şekilde ilerletmek için e-faturayı tercih etmektedir. Tek bir tuş ile kesmiş olduğunuz faturanın kargolama kısmından da böylece kurtulmuş olup, kesilen e-faturayı otomatik olarak müşterilerinize iletebilmektesiniz. Hızlı gerçekleşen bir faturalama süreci sonunda ise hızlı gerçekleşen bir ödeme sürecine geçiş yapmış bulunmaktasınız.
E-faturaya geçiş ile işlemleriniz daha basit ve kolay bir şekilde yönetilebilmektedir. E-fatura, kolaylığı ve hızlılığı yanında uygun maliyetli olması gibi önemli bir avantaja da sahiptir. Şirketler artık e-fatura kestiklerinde hem kağıt fatura baskı masrafından hem de dağıtım maliyetinden kurtulmuş olmaktadır. Geçmişe yönelik faturaların saklanması zorunluluğunu göz önüne alırsak Evobulut faturalarınızı tüm yasal süreç boyunca dijital ortamında barındırmaktadır. Böylece çalışanlarınızı dosyalar arasında boğulmaktan da kurtarmaktadır.
Tüm işlemler Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden ilerlediği için kestiğiniz e-faturaların kaybolması gibi bir sorunla karşılaşmanız ise neredeyse imkansızdır. Daha öncesinde kestiğiniz faturalarınıza da bu sayede tek bir işlem ile ulaşabilme özelliğine de sahip olmaktasınız.
Bunlarla birlikte faturalarınızı dijital ortamda oluşturma, gönderme ve saklama işlemlerinizde kağıt tüketiminin azalması ile ağaç kesilmesinin de önüne geçersiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nca yapılan e-dönüşüm düzenlemelerinin amacı ise belgede sahteciliğin azaltılması ve bunun yanında denetimlerin daha kolay yapılmasının sağlanmasıdır. Belgelerin dijital ortamda kayıt altında olması ise hem yetkililerin hem de firma sahiplerinin işini kolaylaştırmaktadır.
İşletmelerin e-fatura’ya geçiş sürecinde ise Evobulut, hızlı ve kolay bir çözüm olarak müşterilerine devamlı olarak kaliteli hizmet sunmaktadır. E-fatura sürecinize güvenli ve uygun bir maliyet ile başlamak için yapmanız gereken tek şey evobulut.com adresine giriş yapmak. Dijitalleşen dünyada işletmenizi daha profesyonelce yönetmeyi unutmayın!